Andres bøker, akrift og artikler

På denne siden vil vi promotere lokalhistoriske bøker, skrift og artikler som produsert av andre, men som vil kunne være av interesse for Byselskapets medlemmer. Dersom du har noe du vil bidra med så ta kontakt med [email protected]

Fra Laustæ og andre verdensdeler

Fra  Laustø og andre verdensdeler

Per Stifoss hansen har samlet egne viser og vers i boka Fra Laustø og andre verdensdeler

Boka er et utvalg av tekster skrevet i de siste 30 – 40 årene.+ en del melodier.
En stor del av det er fra årene rundt 1990. En stor del av tekstene er «lokalhistoriske». Her er for eksempel prologer til byjubileum og kongebesøk, revyviser og andre viser som kommenterer hendelser og fenomener i vår by.

Boka kan kjøpes hos Agder Musikk, Grimstad eller bestilles via SMS 930 36 245

I medvind og motvind

En historie om seilskutetiden, skipperen og hans madam av Ellen Miøen Sæther:

Boken ble skrevet på bakgrunn av ca. 400 gamle brev som ble funnet på loftet i min farmors hus. Det ble utgangspunktet for en bok om mine oldeforeldre, Stian Christopher Frank Andersen og Hedevig Amalie Miøen. Han kom fra Rønnes fra en sjømanns-familie der alle mennene hadde vært sjøfolk i generasjoner. Hedevig kom fra Kongsberg for å bo hos sin søster, Hanna Nielsen som var gift med Anders Nielsen. Christopher ble kaptein på briggen «Dacapo». Hedevig og Christopher giftet seg i den gamle kirken i Grimstad i 1877.

Boken er basert på brevene, men siden en god porsjon av innholdet dreier seg om lengsel og savn, har det vært nødvendig å supplere med fakta fra lokalhistorie og litteratur om seilskutetiden. Jakten på bilder som kan illustrere livet ute og hjemme har også vært nyttig for å kaste lys over hvordan de hadde det.
Boken kan også direkte fra forfatteren Ellen Miøen Sæther, [email protected].
Se Kjeld Maldes omtale av boken og historien bak i Grimstad Adressetidende.

Utgitt i 2020

Rasmus Juel & hans kart

I årene 1707 og 1708 kartla Rasmus Juel store deler av kysten langs sørnorge på oppdrag fra kong Fredrich IV. Dette resulterte i fantastiske kart som aldri ble utgitt.

Dag Virak restaurert kartet og skrevet en artikkel som omhandler dette kartleggingsarbeidet med masse interessant bakgrunnsinformasjon og flotte illustrasjoner.