Vardeheia, Grooseneset – Gittas hus og Morvika

I tillegg til Binabben, Kjellviga og Marivold eier Byselskapet tre andre eiendommer på land.

Vardeheia ligger en kort spasertur fra sentrum og gir et flott utsyn over byen og skjærgården.

Grooseneset/Lille Groos er et flott turområde med svaberg og nærhet til flere strender. Grimstad seilforening har klubblokaler her. Byselskapet eier også Gittas hus. Gittas hus kan leies, kontaktinfo finner du her.  I denne artikkelen  er det mer informasjon om Groseneset og Gittas hus.

Byselskapet eier en mindre eiendom i Morvika. To stier leder ned til hvert sitt fine område i sjøkanten.

Gittas hus på Grooseneset – kort historikk

«Gittas hus» ligger på Grooseneset, i dag kalt Lille Groos. Navnet Lille Groos er av nyere dato. Man mener det ble tillagt området på 1960-tallet. Tidligere hadde Groos et yrende folkeliv. Man mener at området ble brukt som uthavn for den store tømmereksporten på 1600-tallet, da blant annet den norske eika ble eksportert til et skipsbyggende Europa. Området tilhørte den gamle storgården Grøm.

I seilskutetida var Groosefjorden kjent som et trygt sted å ankre opp, i ly for vær og vind. Det var derfor mange som betjente sjøfolkene som ventet på været med varer produsert fra Grimstads befolkning. Man regner også med at Groos hadde skjenkesteder som lesket tungen til en tørst sjømann. Grooseneset hadde sitt eget verft. I 1798 ble briggen «Providentia» sjøsatt. Dette var det eneste skipet verftet produserte. Arbeidet ble ledet av Villum Christensen Groos.

Fra 1920 til 1960 ble det drevet sommerpensjonat på (Store-) Groos, i bygninger oppført rundt 1870.  Mange av sommergjestene som brukte stedet kom fra Vestlandet (Bergen/Stord/Haugesund) og mange kom østfra (Bærum/Oslo). Det sies at området var et yndet feriested og at mange kom tilbake år etter år. Pensjonatet på Groos ble kjøpt av KNA (Kongelig Norsk Automobilforening) som driftet stedet frem til 1970. Da ble det gamle pensjonatet på Groos revet, og restauranten som står der den dag i dag ble da bygget.

Hva så med Gittas hus? Det egentlige navnet er Grooseneset – gnr. Bnr. 4 Dette var et tidstypisk sørlandsk småbruk, oppført i 1862. Det var vanlig i sjønære områder på denne tiden at man kombinerte småscala bondedrift med sjøfart. På disse smågårdene fant man både styrmenn, skippere og tømmermenn. Kona var hjemme og skjøttet gården og barna, mens mannen reiste på sjøen. Slik var det også i Gittas hus. Selve navnet Gittas hus er av nyere dato. Det ble første gang tatt i bruk av arrangørene av Skral-festivalen. Det referer til Gitta som bodde i huset tilbake på tidlig 1900-tallet. Så vidt man vet var hun enslig, hadde kun ei ku og levde svært sparsommelig. For å spe på inntekten solgte hun rømmekolle til gjester på området, både til lokalbefolkningen og til langveisfarende feriegjester.  Etter å ha vært i privat eie fra 1862, ble eiendommen kjøpt av selskapet for Grimstad bys vel. Eiendommen blir brukt av Grimstads befolkning. Stine Sofies sommerskole og Skral er blant flere brukere av huset. Huset kan leies for en billig penge til arrangementer eller noen dager med kos på Groos.

 

Kilder:

Notater fra lokalhistoriker Helge Grobæk