Byselskapet i avisen, og andre steder

Grimstad Bys Vel omtales jevnlig i Grimstad Adressetidende. Under er lenker til en del av sakene vi er omtalt i.
Se også siden vår for Bygningsvernprisen

Gode presentasjoner av Byselskapet finner du i disse artikkelene i Grimstad Adressetidende fra 2018 og 2019
Trond Audun Bergs flotte artikel i forbindelse med 100 års jubileet sto også på trykk i GAT.

En del av linkene under er ikke riktige etter at Grimstad Adressetidende endret sin hjemmeside. 

Knut Ugland planlegger å rive hytte på Indre Maløya og bygge ny med et helt annet utseende. FOTO: MARTIN HAUGEN

Grimstad Adressetidende 05.09.23 

Foreslår byttehandel om villaen på Indre Malyøa

Lesernes mening: Oddvar Berge har et forslag om villaen på Indre Maløya, som Knut Ugland har søkt om å rive.

Det er bra at Fortidsminneforeningen er aktiv og at debatten rundt Helmerhuset på Maløya holdes oppe. Et kulturhistorisk minnesmerke og et iøynefallende landemerke.

Byselskapet
En tanke faller meg inn når jeg leser om dette.
Hva om Ugland, kommunen og Byselskapet kunne bli enige om en avtale. Byselskapet overtar eiendommen mot at Ugland får etablere seg annet sted på Maløya eller i skjærgården for øvrig.

Byselskapet kunne bruke eiendommen som samlingssted og utleiested for sine medlemmer og evt. andre til overkommelige utleiepriser.

Utleie
De fleste ønsker jo å kunne bo noen dager med tærne i tanga, og slik kunne selskapets skjærgårdsintensjon komme til en enda bedre anvendelse, gjerne på helårsbasis.

Ikke helårlig utleie altså, men adgang til å leie seg inn periodevis i alle årstider.

Oddvar Berge

Foto: Martin Haugen/GAT

Tett på historien
Dag Wirak har gjort oss oppmerksom på en artikkel fra Grimstad Adressetidende fra 1937:
Oddvar Berge er nærmere historien enn mange vet om.
Byselskapet eide Eiendommen på Indre Maløya sommeren 1937.

Her er en artikkel fra Adressa i 1937.

Spreke: Anført av Dag Otto Lauritzen var det rundt 15–20 personer som hadde blitt med på sykkelturen. FOTO: KJETIL KARLSEN
Mange liter: Bodil Austenaa Johansen (t.v.) forteller at det har vært godt besøk ute på Postmannslaget i år, og at de både har laget mange liter røre og solgt mange vafler. Vi ser også Jorun Ugland. FOTO: KJETIL KARLSEN
Nydelig: De hadde det flott, de som hadde tatt søndagsturen ut til Postmannslaget. FOTO: KJETIL KARLSEN

Grimstad Adressetidende 19.05.23 

Dag Otto ledet an på vårens siste tur til Postmannslaget

Søndag var det tid for vårens siste samling med vaffelsalg på Postmannslaget. Derfor hadde Byselskapet alliert seg med Dag Otto Lauritzen og arrangert sykkeltur ut til Marivold. Det ble en flott tur.

 

– Det var en veldig fin sykkeltur i dag i flott sykkelvær. Det var også en fin blanding av deltakere der den eldste var 82 år. Og vi fikk en fin guidet tur med Dag Otto (Lauritzen red.anm.) i front, forteller formann i Byselskapet, Torgrim Næverdal, til Adressa.

 

-Bodil Austenaa Johansen sier det har vært en godt besøkt sesong ute på Postmannslaget og at de både har laget mange liter med røre og solgt mange vafler der ute så langt i år. Nå tar de en pause fram til 3. september hvor de er starter opp igjen.

 

Ryddes: En del krattskog skal bort, så det igjen blir utsikt fra benkene. Men noen trær og busker vil bli stående. Målet er at folk kan gå over Vardeheia igjen, og ned mot Odden. . FOTO: BAARD LARSEN
Startet: Byselskapets leder Torgrim Næverdal var allerede fredag på Vardeheia. Han felte noen trær på området, men lover at flere tre skal stå igjen. FOTO: BAARD LARSEN
Ny utsikt fra Vardeheia. Foto: Jan Skaregrøm

Grimstad Adressetidende 07.05.23 og 20.05.2023

Det ordnet seg i Vardeheia smile

På Byselskapets Generalforsamling kunne gjenvalgt leder, Torgrim Næverdal, offentligjøre at Byselskapet hadde fått kjøpe eiendommen på Vardeheia som har vært omtalt i Grimstad Adressetidende tidligere i år. Det er en del trær og busker som sperrer utsikten, og arbeidet er alt i gang med å rydde.

Foto: Baard Larsen  / GAT

 

En hyggelig hilsen fra Jan Skaregrøm i Adressa 19/5-23

Jeg ønsker å sende en stor takk til leder av byselskapet Torgrim Næverdal, for måten de har klart å løse problemet jeg stilte i et leserinnlegg jeg skrev tidligere i vår, angående vegetasjonen og utsikten ned til sentrum.
Nå har Byselskapet kjøpt tomten og er i full gang med å rydde. Takk også til familien som gjorde det mulig å selge tomten. Slik kan det gå når gode krefter, som er glad i byen, kommer sammen og blir enige.
Dette er en stor seier for alle som er glad i Vardeheia og som nå blir en enda større perle i vår ellers vakre by. Jeg er stolt av byen vår, og er svært takknemlig for alle gode medlemmer av Byselskapet som på dugnad gjør en fantastisk jobb for at turister og innbyggere skal trives i byen. Takk og lykke til med de planene dere har for området på Vardeheia.
Foto: Jan Skaregrøm
Kristi Renate Stalleland (t.v.) og Christine Mjåland Gundersen, som driver Riips i Storgaten, vant Bygningsvernprisen 2023 for arbeidene gjort på bygården deres.
Bygget, som blir kronet med Bygningsvernprisen 2023, stråler om kapp med sola, midt i Grimstad sentrum.
Slik så Storgaten 23 ut rundt 1910. Bildet er fremskaffet av Dag Wirak. FOTO: DAG WIRAK/PRIVAT

Grimstad Adressetidende 22.04.23

Tildelt pris: – Det er historien vi er opptatt av

Christine Mjåland Gundersen, Kristi Renate Stalleland og Torjus Stalleland tildeles Bygningsvernprisen 2023 for omfattende restaurering av Storgaten 23.

– Det har blitt kjempeflott og det er utført et imponerende og grundig arbeid på et gammelt bygg i et historisk strøk. Utførelsen løfter dette området av Grimstad, sier medlem av juryen, Trond Audun Berg, tidligere redaktør av Grimstad Adressetidende.

Prisen deles ut av Byselskapet, Selskapet for Grimstad Bys Vel, i samarbeid med Adressa.

Huset, som ble oppført som et bolighus i 1837, har også en lang historie som næringsbygg. I dag drives butikken Riips i første etasje.

– Dette er jo kjempeartig. Å få en pris som dette gleder oss veldig, men vi hadde ikke klart det uten god hjelp fra Per Kristian Borge og hans dyktige medarbeidere, sier Kristi Renate Stalleland.

 

Foto: Olav Svaland / GAT, Privat

Turstien på Marivold i Grimstad fra Paradisbukta forbi ferjeleiet trenger oppgradering
Muren må erstattes med en ny
Det skal legges nytt dekke også

Agderposten 24.03.23

Byselskapet jubler for penger til den populære turstien: – Holder på å forsvinne ut i sjøen

Selskapet for Grimstad Bys Vel sammen med Marivold velforening er tildelt kr 50.000 til restaurering av den populære turstien helt i sjøkanten fra trebroa over til Rønnes og bort til Marivoldbukta.

Det er Sparebanken Sør som gjennom et treårig prosjekt deler ut penger til turstier i Sør-Norge. Pengene skal brukes til etablering av nye, eller opprusting av gamle turstier. I denne omgang deles det ut 1 million kroner.

– Vi er kjempeglade. At vi fikk disse midlene betyr at vi er i stand til å gjøre jobben skikkelig, slik at stien holder i noen år fremover, sier Byselskapets leder Torgrim Næverdal.

Nå skal foreningene i gang med planlegging og innhenting av priser sammen med hytteeiere i området. I tillegg til ny mur skal det lages drenering på hele strekket. Om man får tatt hele stien i ett jafs, avhenger av totalkostnadene.

– Vi håper jo at vi frivillige som skal være med, kan gjøre noe av jobben som vi ikke har råd til å betale andre for å gjøre, påpeker Næverdal.

 

Foto: Marie Kalvehagen / Agderposten

Utsikt fra Vardeheia

Grimstad Adressetidende 13.03.23
Grimstad Adressetidende 07.03.23 Leserinnlegg

Vil gjerne åpne utsikten, men hindres av nabokonflikt.

Et leserinlegg i Grimstad Adressetidene ble det fremmet et ønske om bedre utsikt inn til sentrum. Trærne som hindrer utsikten står ikke å Byselskapets eiendom og en privat grunneier nekter å felle trærne som ødelegger utsikten fra Vardeheia mot Grimstad sentrum. 

Byselskapets leder Torgrim Næverdal forteller at de har hatt et godt samarbeid med de andre grunneierne ved Vardeheia i alle år. Han ønsker også å finne en permanent løsning med brødrene Fredriksen. Eiendommen er til salgs, men:

– Byselskapet er en stiftelse, og har begrenset med økonomi til tomtekjøp. Da er det kommunen eller en privatperson som eventuelt må bidra. Vi har i alle fall invitert Fredriksen til å ta en prat med oss. Håpet er å få til en avtale. Vardeheia er et veldig fint utkikkspunkt, sier Næverdal.

Foto: Rolf Hansen / GAT

Ny sti blir anlagt
Torgrim og Stein
Dignadsgjengen

 Grimstad Adressetidende 02.03.23

Nå er de i gang med å rydde og lage stier i sjøkanten

Takket være dugnadsarbeid er den uberørte delen av Gundersholmen nå i ferd med å bli lagt til rette for ny bruk.

Her har nemlig tornekratt og annet buskas gjort det lite fristende å gå tur, men i solskinnet onsdag ettermiddag gikk det unna med ryddingen, takket være et stort oppmøte.

Planen er å dekke dette med jord og så det til med villplanter, slik at det om noen få år skal se helt naturlig ut, samtidig som det vil bli enklere å gå tur her.

Foto: Martin Haugen / GAT

Torgrim Næverdal og Stein Gjulem (KRF) Forslagsstiller om å gi Gundersholmen til Byselskapet
Gundersholmen sett fra Bystranda
Alt tekst
Gundersholmen

 Grimstad Adressetidende 22.02.23

– Vil bli til nytte og glede for hele kommunens befolkning

Styret i Selskapet for Grimstad Bys Vel ønsker å rette en stor takk til Grimstad kommunestyre for gaveoverdragelsen av den uberørte delen av Gundersholmen, vedtatt 7. februar 2023. Det er en fantastisk gave som vil bli til nytte og glede for hele kommunens befolkning og alle tilreisende. Takket være kommunestyrets flertall vil denne perlen være sikret for allmennheten i all overskuelig framtid.

Byselskapet har gjennom 100 år arbeidet «til byens forskjønnelse», som det heter i vedtektene fra 1922, og for å gjøre Grimstad til «et godt sted å bo». Kort tid etter opprettelsen ble en stor del av Indre Maløya skjenket Byselskapet fra Kristen Helmer.

Dette ble starten på overtakelse av en rekke eiendommer i skjærgården, både gitt som gaver, og ved oppkjøp: deler av Ytre Maløya, Marivold, Leiholmene, Teistholmen, samt Østre og Vestre Svertingen. I tillegg fikk Byselskapet flere eiendommer på land, som Binabben, Vardeheia, Grooseneset og deler av Morviga. Med Fløyheia, gitt av Fuhr AS i 2021, og nå Gundersholmen, er flere viktige bynære friområder sikret for allmennheten.

Byselskapet eier også den gamle bygget i Kirkebakken, samt Gittas hus på Grooseneset og Postmannslaget på Marivold, som begge kan leies til ulike arrangementer. Vi er stolte av våre forgjengeres innsats. Det har bidratt til at det meste av den bynære skjærgården og sentrumsnære landeiendommer er sikret for allmennheten. Friområdene er en unik kvalitet for Grimstad. Både vi som bor her og alle tilreisende har glede av dem, hver dag gjennom hele året. Derfor føler Byselskapet et stort ansvar for å forvalte friområdene på vegne av alle som er glade i Grimstad.

Det meste av Byselskapets ressurser brukes til tilrettelegging og vedlikehold av friområdene. Vår Skjærgårdskomité sørger for at strender og brygger er så innbydende som mulig, og trofaste dugnadsgjenger for at områdene jevnlig ryddes, og at bygningene er i orden. Vårt største prosjekt i fjor, i jubileumsåret, var rehabilitering av den gamle fergebrygga på Marivold. Den sikrer god sjøveis tilgang til de flotte frimrådene. Heldigvis har vi mange støttespillere, ikke minst Grimstad kommune, som er en uvurderlig samarbeidspartner i arbeidet med å holde friområdene i orden.

Vi er også glade for at stadig flere får øynene opp for Byselskapets virksomhet. Vi har i jubileumsåret sett økt tilstrømning av medlemmer, og gleder oss også over god oppslutning på våre dugnader, både fra medlemmer, lokale velforeninger og en rekke andre frivillige organisasjoner i byen. Det er takknemlig å delta i Byselskapets arbeid. Belønningen er å se yrende liv og flittig bruk av friområdene. At Byselskapets virksomhet av og til skaper debatt, er både forventet og nyttig. Det gjør oss alle mer bevisste på den rollen Byselskapet skal og vil spille i Grimstad.

Vårt formål vil alltid være å arbeide «til byens forskjønnelse». Derfor deltok Byselskapet i 2009 i utarbeidelsen av en estetisk veileder for Grimstad. Vi følger veilederens anbefalinger i de saker vi engasjerer oss i, også som høringsinstans for en rekke utbyggingsprosjekter, alltid i dialog med utbyggere og myndigheter. Å hindre at byen blir ødelagt av massiv og dominerende utbygging som kveler byens særpreg, vår stedsidentitet, ligger dypt forankret i Byselskapets historie og tradisjon.

Hva som er «til byens forskjønnelse» vil det naturlig nok noen ganger være delte meninger om. For oss er det uansett viktig å forankre våre standpunkter i historie og kultur, og være uavhengig av både private, politiske og økonomiske interesser. «Selskapets formål er utelukkende kulturelt», heter det også i stiftelsens vedtekter. I sin tid kjempet Byselskapet mot bygging av en industrihall på Gundersholmen. Vi er derfor ekstra glade for å bidra til at denne sjønære og grønne lungen i byens sentrum nå skal bli til glede for alle. Gaven inspirerer til videre innsats! I samarbeid med kommunen, Syden og andre aktører, starter vi nå arbeidet med å lage en helhetlig plan for det nye friområdet. Rydding av kratt er nok det første som må gjøres. Andre idéer vi har er å anlegge handikaptilgang, legge trinn og heller, og utplassere benker på egnede steder. Vi gleder oss til å gi denne delen av byens ansikt mot sjøen et løft, og til å ønske alle velkommen til et nytt friområde. Grimstad skal være «et godt sted å bo»!

Styret i Selskapet for Grimstad Bys Vel

v/Torgrim Næverdal (leder)

Foto: Baard Larsen/GAT, Stein Gjulem og  Baard Larsen/Homdal & Larsen AS / GAT

Redaktør Helge Grobæk med jubileumksboka

Grimstad Adressetidende 08.12.22

– Tror det er mye folk ikke vet om i denne boka

Redaktør Helge Grobæk kan nå glede seg over at jubileumsboka til Grimstad Bys Vels 100 års jubileum endelig er ferdig. Han er godt fornøyd med boka, og tror det står mye her som folk ikke vet i dag.

Foto:  Peer Andreassen/GAT

Artikkelen i The Orcadian
Forsiden i The Orcadian

Grimstad Adressetidende 29.11.22 
Grimstad Adressetidende 12.11.22

Byselskapet er nå også kjent på Orkenøyene

I forbindelse med at Byselskapets leder, Torgrim Næverdal, var invitert til å hogge treet som trandisjon tro har blitt sendt fra Grimstad til  St. Magnus-katedralen i Kirkwall har det blitt oppslag i lokalpressen på begge sider av Nordsjøen.

Foto: Faksimile fra The Orcadian/Leslie Burgher

Kommunaldirektøren og GAT støtter ikke forslaget om å gi Gundersholmen til Byselskapet
Gundersholmen

 Grimstad Adressetidende 11.10.22

Her går kommunestyret inn for å gi bort Gundersholmen til Byselskapet.

Det er klart etter en lang debatt i kommunestyret tirsdag formiddag. Formannskapet vedtok nylig å si nei til forslaget fra Stein Gjulem (KrF) om å gi bort friområdet, men kommunestyret vil det altså annerledes.

1. Kommunestyret ønsker at Grimstad kommune overdrar den uberørte delen av Gundersholmen til Byselskapet, slik at dette naturområdet kan bli tilrettelagt til beste for allmennheten.

2. Grimstad kommune inviterer Byselskapet til samtale om overtakelse av holmen, der eventuelle klausuler/betingelser og fremtidige utfordringer drøftes og avklares.

3. En eventuell avtale om overdragelse skal godkjennes av kommunestyret før signering.

Foto: Martin Haugen og Baard Larsen/Homdal & Larsen AS / GAT

Kommunaldirektøren og GAT støtter ikke forslaget om å gi Gundersholmen til Byselskapet
Gundersholmen

 Grimstad Adressetidende 24.09.22

Grimstad Adressetidende 30.09.22

Grimstad Adressetidende 04.10.22

Om Gundersholmen, kommunedirektøren og Byselskapet og Adressetidende

Kommunedirektøren, formansskapet og Grimstad Adressetidende støtter ikke KRF’s forslag om å gi deler av Gundersholmen til Byselskapet.

Selv om kommunedirektøren ikke er for å gi Byselskapet Gundersholmen i gave, er han svært positiv til Byselskapet

– I stedet for å overføre kommunal eiendom til Byselskapet, bør det heller gis økonomisk støtte til Byselskapet slik at de kan erverve privat eiendom og sikre nye friområder til allmennheten, påpeker kommunedirektøren.

På lederplass støtter heller ikke Grimstad Adressetidende at Byselskapet skal overta Gundersholmen:

– Byselskapet gjør en glimrende jobb i lokalsamfunnet. Men vi mener likevel det er forhastet og ikke helt gjennomtenkt å gi bort halve Gundersholmen. Området er under utvikling. Kommunen bør fortsatt ha kontroll både på den flatsprengte og den grønne delen.

Samtidig bør politikerne bruke noen kroner på å rydde i kratt og gjøre friområdet mer attraktivt for publikum. Det er vel ikke vanskeligere enn det.

Forslaget fra KRF skal behandles i kommunestyret 11 oktober.

Foto: Baard Larsen/Holmedal & Larsen AS og Martin Haugen

I en kommentar sier Byselskapets leder:

– Byselskapet er fornøyd med fokuset som er blitt satt på almenhetens potensielle bruk av Gundersholmen. Vi er opptatt av at dette fine naturområde blir tilgjengelig for gode opplevelser og at kommunen vil bruke resurser på å lette tilgjengeligheten. Vi ser for oss en sti tilrettelagt for rullestolbrukere på sørsiden av holmen langs vannet ut forbi soldaten, der vil man ha et fint utsyn utover Smørsund og få en følelse av at man er ute i skjærgården. I tillegg bør det tilrettelegges stier for adkomst også fra nordsiden av holmen og en direkte forbindelse fra brygga utenfor Fargerike/Kid – butikkene.
Det viktigste for Byselskapet er ikke ervervelse av Gundersholmen men at område blir tilgjengelig for byens befolkning.
Vi ønsker kommunen lykke til med dette spennende prosjektet.

KRF ønsker å gi Gundersholmen til Byselskapet

 Grimstad Adressetidende 28.09.22

Kommunestyremedlem Stein Gjulem KRF ønsker fremdeles at Grimstad kommune skal gi Gundersholmen til Byselskapet.

– Jeg melder meg til dugnad for byselskapet

Kommunedirektøren fraråder politikerne å gi bort den grønne delen av Gundersholmen til byselskapet. I dette leserinnlegget oppfordrer KrF-politiker Stein Gjulem kommunen til å bli med på dugnad og rydde holmen, om det ikke blir noe av gaven.

Les hele innlegget i Grimstad Adressetidende

6. klassinger på byvandring med Byselskapet
6. klassinger på byvandring med Byselskapet
6. klassinger på byvandring med Byselskapet

 

Grimstad Adressetidende 22.09.22

Skoleelever på historisk byvandring

Elever fra sjette trinn på Fevik skole var tirsdag på byvandring for å bli bedre kjent med byen sin.

Opplegget er en del av Den kulturelle skolesekken i anledning Byselskapets 100-årsjubileum. I den forbindelse inviterer Byselskapet og Grimstad bys museer alle sjetteklassingene i kommunen på byvandring og Grimstad-quiz. Det hele toppes med lokal eplemost og porke på Café Ibsen.

Tekst og foto: Beate H. Mikkelsen/GAT

Øverst: Isabell Austa og Einar Bjørknes fra Fjære skole.
Nederst: Elever fra Fjære skole har stopp utenfor biblioteket.

Fergebrygga på Marivold

 

Grimstad Adressetidende 21.07.22

Håper mange vil bruke nyrestaurert brygge

Den gamle fergebrygga på Marivold er nå totalrenovert etter mange års forfal

-Fergebrygga på Marivold har i alle år vært et kjært sommerminne for mange grimstadborgere. I jubileumsåret har Byselskapet fått anledning til å totalrenovere brygga, ikke minst takket være generøs gave fra Sparebanken Sør, forteller Torgrim Næverdal, som er leder i Byselskapet.

Byselskapet ønsker nå allmenheten hjertelig velkommen til å bruke brygga.

I tillegg til at selve brygga er fikset opp, er det også bygget en benk samt satt opp badestige.

– Man har ikke anledning til å fortøye på brygga, men kan bruke den til ilandstigning, opplyser Næverdal

Tekst Martin Haugen, foto: privat

Gundersholmen
Skjærgården - Kattespranget

 

Grimstad Adressetidende 16.06.22

Vil gi bort halve holmen i jubileums

Torgrim Næverdal har tidligere antydet at kommunen kunne gi Byselskapet Gundersholmen i 100-årsgave. Nå vil Stein Gjulem og KrF ta utfordringen, og gi dem halve holmen, den delen som ikke er flatsprengt.

Les hele artikkelen i GAT

Tekst og foto: Baard Larsen/GAT

Nestleder Anne Gurine Hegnar, og styremedlemmene Morten Sten Jacobsen og Aileen Fosseli.
Gundersholmen
Grimstad musikkorps kom marsjerende inn og spilte litt for de fremmøtte på Postmannslaget

 

Grimstad Adressetidende 29.05.22

Feiret hele byens 100-åring i solskinnet på Marivold

Det er et spesielt år i år, da Byselskapet er hundre år. Det skal markeres gjennom hele året, og søndag var det bursdagsfest på Postmannslaget på Marivold.

Her fortalte nestleder i Byselskapet (Selskapet for Grimstad Bys Vel), Anne Gurine Hegnar, litt om både Postmannslaget, og hun fortalte om Byselskapets historie og deres arbeid og planer for året.

Ordfører Beate Skretting var innom med en liten hilsen, og hun roste Byselskapet for hva de har betydd for Grimstad, og hva de betyr for Grimstad i dag.

Les hele artikkelen i GAT

Tekst og foto: Anna Torp Kvaejord/GAT

Øverst:Nestleder Anne Gurine Hegnar, og styremedlemmene Morten Sten Jacobsen og Aileen Fosseli. 

Nederst: Grimstad Musikkkorps kom og spillte i anledning jubileet.

Grimstad Adressetidende 15.05.22

Fikk en smak av sjø og skjærgård for første gang

Ikke alle har egen båt, og derfor inviterer Byselskapet på turer i skjærgården.

Selskapet for Grimstad bys vel, kjent som Byselskapet, fyller i år 100 år. Ettersom selskapets fanesak er tilgang til Grimstads skjærgård, vil det i tiden fremover bli arrangert flere åpne turer med fiskeskøyta Østerøy, hvor alle som vil kan få seg en rundtur blant holmer og skjær.

 Foto: Martin Haugen

MMagnus Trommestad , Vivian Valborgland Trommestad og Therese Strupstad Hagen

Grimstad Adressetidende 29.04.22

Får pris for å ha gjort forfallen rønne om til drømmehus

Vi gratulerer Vivian Valborgland Trommestad og Magnus Trommestad med bygningsvernprisen for omfattende restaurering av våningshus og låve på Østreng i Reddal. Da Trommestad overtok husene, hadde det ikke vært utført vedlikehold på 65 år. Husene fremsto som «spøkelseshus». Vivian og Magnus har gjort gull av gråstein gjennom en grundig istandsetting av husene.

 Les om disse og alle andre prisvinnere her

Fra venstre:
Magnus Trommestad og Vivian Valborgland Trommestad sammen med prisutdeler Therese Strupstad Hagen, som har sittet i juryen.

Foto: Anna Torp Kvasjord og  Marta Saettone-Johansen

Grimstad Adressetidende 23.04.22

Miliongave til Byselskapet i forbindelse med jubileet.

På generalforsamlingen fredag 22/4 overrasket regionbanksjef i Sparebanken Sør, Gro Lunde Byselskapet med en sjekk på kr. 40 000 i jubileumsgave.
Enda større ble overraskelsen da to av andre fra i banken, Eva Kvelland (direktør for marked og kommunikasjon) og Merete Lie Seland (banksjef for bedriftsmarkedet) syns at sjekken til Gro Lunde var i minste laget å gi til en 100- årsjubilant, så de kom opp på scenen, og hadde med seg en sjekk på hele en million kroner.
-De jobber med et formål som kommer hele byen til gode, alle innbyggerne her, og også de besøkende. De tar vare på øyene, brygger, bygg og alt annet som må vedlikeholdes, og også heiene våres. De gjør flotte områder i Grimstad tilgjengelige for allmennheten, og de gjør noe flott for fellesskapet. Det er arbeid som vi selvsagt må vise at vi setter pris på. Disse pengene vil mange få glede av, sier Gro Lune.
Byselskape gleder seg over gaven og
-Pengene kommer godt med, og gir oss handlingsrom for å legge forholdene best mulig til rette for allmennheten, sa Torgrim Næverdal etter at generalforsamlingen var avsluttet.

Fra venstre:
Eva Kvelland, Torgrim Næverdal, Merete Lie Seland og Gro Lunde.

Foto: Anna Torp Kvasjord

Skjærgården - Kattespranget

Grimstad Adressetidende 18.04.22

En tanke, et legat og «øer i vår nærmeste skjærgård»

Selskapet for Grimstad Bys Vel var 100 år 15. februar. Selskapet er mest kjent for holmene og skjærene, og her følger historien om hvordan så mye av skjærgården ble sikret for allmennheten.

Foto: Stian Bringsverd

Grimstad Adressetidende 26.03.22

Kom fra USA til Marivold for å kjøpe vafler

Søndag var vaffelsalget endelig i gang igjen på Postmannslaget. Og Johan Aas hadde reist lengst av alle for å kjøpe vafler.

Fra venstre: Johan Aas og Bodil Autenaa
Foto: Janicke Yttervik/GAT

Grimstad Adressetidende 17.03.22

Byselskapet og Marivold Camping er enige om en ny leieavtale

Tre år etter at forhandlingene startet mellom Byselskapet og Marivold Camping, er partene blitt enige om en ny avtale. Den varer til 2050 og da er dagens driver er 88 år gammel.

– Forhandlingsutvalget, som har bestått av advokat Lars Th. Rodvelt, Atle Bergshaven, Morten Sten Jacobsen, Per Jarle Nørholmen og undertegnede, har vært opptatt av å forsøke å finne en balansegang mellom offentlighetens interesser og næringsinteressene. Marivold er jo et mye brukt friområde for turer og rekreasjoner, påpeker Næverdal.

 Fra venstre: Kristine Ånonsen, Arnfinn Gaard og Torgrim Næverdal
Foto: Baard Larsen/GAT

Grimstad Adressetidende 01.02.22

Har vært utsatt for en underlig saksbehandling

Anne Gurine Hegnar i Byselskapet gjør i dette leserinnlegget rede for hvordan selskapets styre ser på navnesaken om Torskeholmen.

Grimstad Adressetidende 13.11.21

Byr på ny bok med lokalhistorie – og refs av «jålenavn»

Nå kommer Trond Audun Berg med en ny bok med lokalhistoriske artikler fra Grimstad. Her er det noe for en hver smak, blant annet om Fuhrs vin og Happy Cola fra Grimstad Mineralvandfabrikk.

Boken er utgitt i samarbeid mellom Grimstad Adressetidende og Grimstad Bys Vel.

Grimstad Adressetidende 26.07.21

Nå har Byselskapets leder god tro på at de kan bli enige med Marivold

Etter at styret ved Marivold camping i fjor brøt forhandlingene med Byselskapet om en ny leieavtale, har Byselskapets leder nå stor på at de kan bli enige om en ny leieavtale.

Grimstad Adressetidende 29.06.21

Doner Gundersholmen til Byselskapet

Debatten om Gundersholmens framtid ruller videre. Her kommer Ingebjørg Taraldsen med et friskt innspill om hva som bør gjøres.

Grimstad Adressetidende 18.06.21

Ser for seg bro fra fra bystranda til Gundersholmen

– Vi mener at Gundersholmen og bystranda må ses under ett. Her må vi få til en sammenhengende kyststi, fra Grimstad bådsenter og til stranda. En sti, som er rullestolvennlig, sier Byselskapets leder Torgrim Næverdal.

Grimstad Adressetidende 10.06.21

Pris til unik husrekke: – En stor ære og en forpliktelse

De bor i et paradis og har et unikt og godt fellesskap over hekken. Nå har de fem idylliske husene på Rønnes fått Bygningsvernprisen for 2021.

-Vi synes det var en stor ære å få denne prisen, men også en forpliktelse om å holde eiendommene våre i hevd fremover. Vi har et godt naboskap her ute, og prisen vil inspirere oss alle til fortsatt å holde det pent her.

Torgrim Næverdal og Nic Fuhr

Foto: Baard Larsen og Baard Larsen / Homdal & Larsen AS 

Grimstad Adressetidende 29.05.21

Grimstad Adressetidende 29.05.21 Leder

En sensasjonell gave til byens innbyggere!

Det er virkelig størrelse på gaven som Byselskapet fikk fredag. Styret i Fuhr AS har enstemmig kommet til at de vil gi Fløyheia til allmennheten.

Nyheten kunne Byselskapets leder Torgrim Næverdal og daglig leder i Fuhr AS, Nic Fuhr, slippe noen timer før generalforsamlingen fredag kveld.

-For oss i Byselskapet er dette en fantastisk gave. Fra før har vi Vardeheia og Binabben. Så med dagens gave har Byselskapet tre av fem heier rundt gamle Grimstad sentrum understreker Næverdal.

Foto: Knut Brautaset

Grimstad Adressetidende 17.12.20

Byselskapet er spesialist i tilgjengelighet for alle

Knut Brautaset skriver her om Byselskapets betydning for at folk har tilgjengelige friluftsområder i skjærgården og strandssonen.

Grimstad Adressetidende 07.12.20

Sjarmerende tilbakeblikk på bylivet

Byselskapet er en rotfestet kraft i Grimstad. Men i begynnelsen var ordet.

Nå foreligger det tradisjonsrike medlemsskriftet fra Selskapet for Grimstad Bys Vel, som regel omtalt som Byselskapet.

I forordet opplyser redaktør Per Ivar Ruhaven at det faktisk er 100 år siden det første medlemsskriftet til Byselskapet kom ut.

«Det oppsiktsvekkende ved dette er at Byselskapet først ble stiftet i februar 1922, altså nærmere to år etter at det første nummeret ble trykket», skriver Ruhaven og viser til en artikkel av Odd Fr. Johnsen i årets utgave om nettopp dette.

Grimstad Adressetidende 01.12.20

Brudd i forhandlingene mellom Byselskapet og Marivold camping

Styret i Marivold Camping valgte tirsdag 1/12 å bryte forhandlingene med Grimstad Bys Vel angående ny leieavtale fra 2025.

– Vår agenda er å holde alle våre områder åpne og tilgjengelige for allmennheten, det er den viktigste oppgaven vår.
På Marivold er utfordrende å få til privat næringsdrift, sammen med allmennhetens bruk. Men vi prøver å legge til rette for at det fortsatt kan drives campingvirksomhet der, som det har vært siden 1950-tallet. Det er noe byens befolkning setter pris på, det er viktig for næringslivet, og brukerne av campingplassen, sier leder i Byselskapet Trogrim Næverdal.

Agderposten 01.12.20

Agderposten har også en artikkel om denne saken.

Padleperler.no 16.11.2020

Hva hadde skjærgården i Grimstad vært uten Grimstad By Vel?

Hva hadde skjærgården i Grimstad vært uten Grimstad Bys Vel? En ting er sikkert: Den hadde vært veldig annerledes. Her kan du lese litt mer om Byselskapet, og hvordan de har formet denne fantastiske skjærgården.

Du kan lese mer om dem på websidene, men vi vil gjerne fremheve følgende avsnitt fra hjemmesiden:
«Allerede i 1920-årene begynte Selskapet for Grimstad Bys Vel med oppkjøp av eiendommer i byen og skjærgården utenfor – i en tid hvor tomteprisen ble vurdert ut fra verdien som utmarksbeite.
Deler av Marivold, Store Hampholmen og Maløyene ble kjøpt inn, og dermed var grunnlaget lagt for det videre arbeidet. Eiendomskjøpene startet takket være private gaver, og det er medlemmene som gjennom donasjoner, kontingent og dugnadsinnsats finansierer selskapets virksomhet. Selskapet har også noe leieinntekter.
Holmene i skjærgården tilhørte gårdene i distriktet, og hver holme hadde gjerne hadde flere eiere. Del for del og holme for holme ble i årenes løp ervervet. Mesteparten av skjærgården og store deler av er Marivold nå er i Byselskapets eie. Det samme gjelder de bynære arealene Binabben og Vardeheia og friområdene Grooseneset og Morviga. Alt dette er i dag friområder til glede for både fastboende og besøkende.
Byselskapet driver kontinuerlig med vedlikehold og opprusting av våre områder, så de skal være tilgjengelige for alle. Etter at skjærgårdsparken ble opprettet i 1977, er en vesentlig del av skjærgården sikret for allment friluftsliv.»

Dette er jo en fantastisk gave til oss padlere! Du kan lese mer om hva Grimstad Bys vel gjør i skjærgården på hjemmesidene deres. De har også stått for en rekke bokutgivelser gjennom årene. Vi gleder oss allerede til neste besøk i dette fantastiske padleeldoradoet!

Grimstad Adressetidende 24.10.20

Kulturprisvinner: – Jeg har bare prøvd å drive god gammeldags folkeopplysning

Kultur- og miljøutvalget behandlet i sitt møte 15. oktober tildelingen av årets kulturpris/kulturpriser, og i år går prisen til to personer. En av dem er Trond Audun Berg.

I utvalgets begrunnelse for prisen heter det seg:

«Trond Audun Berg har gjennom en årrekke bidratt til Grimstads kulturliv og historie. Med sitt enestående arbeid for å fremme og dokumentere byens historie gjennom utallige artikler i avisen, har han bidratt til å sette Grimstad på kartet. I forbindelse med dette arbeidet har han også gitt ut boken Byen & Bygningene. I boken sin har han samlet et utvalg av sine lokalhistoriske artikler og formidler et viktig budskap. Nettopp om hvordan bygninger og mennesker forteller historier og gir Grimstad identitet og karakter. Trond Audun har ikke gitt seg der, for snart kommer nemlig bind nummer to».

Boken «byen & bygningene, bind 2» utgis i samarbeid mellom Grimstad Adressetidende og Byselskapet og kan bl.a kjøpes på bokhandelen.

Den andre prisvinneren var Kjetil Røyset Jørgensen.
«Kjetil Røyset Jørgensen har løftet byens kulturtilbud gjennom en rekke nyskapende initiativ.»

Grimstad Adressetidende 05.10.20

Ole Håkon ville rydde opp i gata, kjøpte gammelt hus og pusset det opp. Nå blir han prisbelønnet

Søndag mottok Ole Håkon Tørvolt endelig bygningsverprisen for 2020, for jobben han har gjort med Storgaten 58.

Prisen skulle egentlig ha blitt delt ut i vår, men koronaen satte en stopper for det. Søndag fikk derfor Ole Håkon Tørvolt endelig sin hyllest for arbeidet han har gjort med et helt spesielt hus i Storgaten.

Grimstad Adressetidende 02.10.20

Debatten stormer: Dette mener Byselskapet om Torskeholmen-utbyggingen

For oss deler vi denne diskusjonen inn i tre hoveddeler: høyden på bygget, grad av utfylling i havnebassenget og allmennhetens tilgjengelighet, åpner Næverdal.

Forslaget 1B, der man reduserer utvidelsen noe, kan være et akseptabelt forslag. Vi syns det er viktig at vi får utviklet næringsvirksomhet som restauranter, at Solrik får bryggeplass og at fiskeutsalget forblir der de er i dag, forteller Næverdal.

Grimstad Adressetidende 09.07.20

Kritisk til privatisering i strandsonen: – Folk går ikke forbi en båtbu når det står fluktstoler og griller i veien for dem

Byselskapet har jobbet i mange år for å gjøre sjønære områder tilgjengelig for allmennheten. Leder Torgrim Næverdal er kritisk til at strandlinjen stadig bygges ned av private aktører og utbyggere.

VG 06.06.20

Dag Otto nevner Byselskapet i sommerintervju:

Takket være Selskapet for Grimstad Bys Vel er det lite privat strandlinje her. Allerede på 1920-tallet begynte selskapet å kjøpe opp holmer og skjær slik at det ikke skulle bygges ned, men være tilgjengelig for allmennheten.

Grimstad Adressetidende 15.02.20

Jury trenger forslag på gode kandidater

Det er igjen tid for å foreslå kandidater til Bygningsvernprisen, og juryen er nå åpen for å ta imot forslag.

Vant: Solveig og Einar Knutson vant for noen år siden Bygningsvernprisen etter at de restaurerte den gamle gården deres på Lunde. Nå trenger juryen forslag til gode kandidater i år

Grimstad Adressetidende 19.12.19

Slik kan den første kirken ha fremstått

Selskapet for Grimstad Bys Vel er kommet med årets medlemsskrift. Og med nye bidrag til byhistorien.

Byselskapet medlemsskrift er det 68. i rekken, og redaktør Per Ivar Ruhaven har tradisjonen tro masse interessant stoff å by leserne på.

Grimstad Adressetidende 24.10.19

12 avisartikler i bokform

Siden Trond Audun Berg gikk av som redaktør har han skrevet 50 artikler om byen, bygninger og menneskene som har bodd i dem. Nå har et utvalg av artiklene kommet i bokform.

Grimstad Adressetidende 11.06.19

Advarer mot forhastet salg av indrefileten

Debatten om Gundersholmens fremtid har gått lenge, og nylig gikk et knapt flertall i formannskapet inn for at kommunen selger arealet til private utbyggere. Saken avgjøres i kommunestyret førstkommende mandag. Selskapet for Grimstad bys vel, som har 100 års erfaring med å tilrettelegge friområder for allmennhetens bruk, går nå ut med en klar oppfordring til politikerne.

Grimstad Adressetidende 20.05.19

Sier de opp avtalen blir det rettssak 

Arnfinn Gaard gjør det klart at det blir rettssak om Byselskapet sier opp opsjonsavtalen han har med Marivold camping.

Vi har én agenda, og det er å utvikle området slik at det er til det beste for Grimstads befolkning, uttaler Torgrim Neverdal, leder i Grimstad bys vel.

 

Grimstad Adressetidende 02.05.19

Selskapet for Grimstad Bys Vel opplever økning av medlemsmassen. 

Omtale av generalforsamlingen 2019
Gir en fin presentasjon av virksomheten det siste året.

 

Grimstad Adressetidende 27.04.19

Bygningsvernprisen til Henrik Ibsensgate 11

I år går bygningsvernprisen til Hans Petter Klemmetsen og Arne Kristian Viken, som sammen har tilbakeført fasaden på Henrik Ibsensgate 11.

Grimstad Adressetidende 14.04.19

Nøt sola og Bodils vafler

Søndag gikk vaffelpressa til ildsjelene Bodil og Hans igjen, og folk strømmet til Postmannslaget.

Grimstad Adressetidende 02.01.19

Slik sikret byselskapet skjærgårdsperlene

Utgangspunktet for byselskapet var å forskjønne byen, blant annet med beplantning. Men den store bragden var å sikre sentrale deler av skjærgården for allmennheten.

Grimstad Adressetidende 04.12.18

Vekker til live gamle byhistorier i nytt hefte

Selskapet for Grimstad Bys Vel gir hvert år ut et medlemsskrift. Nå er nummer 62 her med seks artikler om ulike temaer fra Grimstads historie.

Grimstad Adressetidende 18.10.18

Flere hundre fikk med seg kulturprisutdelingen

Det var snakk om oppmøterekord da Bodil Austenaa og Hans Johansen søndag fikk overrakt kulturprisen. Flere hundre tok turen til Marivold og Postmannslaget.

Grimstad Adressetidende 21.09.18

Trodde man måtte være finkulturell

Nesten hver eneste vår- og høstsøndag siden 2008 har Bodil Austenaa Johansen (72) og Hans Selmer Johansen (80) stekt vafler til turfolk på Marivold. I år får de Kulturprisen for innsatsen sin.

Grimstad Adressetidende 29.06.18

Med forkjærlighet for skjærgården

På tur med skjærgårdskomiteen

Grimstad Adressetidende 07.07.18

Eier over 1000 mål som alle kan bruke

En fin presentasjon av Byselskapet

Grimstad Adressetidende 23.05.18

Dugnad på Gittas hus

år fyller Stine Sofies Sommerskole 10 år. Når barna inntar Groos 25. juni, klare for fire dager med moro, kommer de til et nyoppusset Gittas hus.

Grimstad Adressetidende 23.04.18

Bygningspris til Asbjørg (91)

Asbjørg Haugebo Helleland (91) har fått Bygningsvernprisen 2018 for å ha satt Helleland 16 tilbake i «gammel» stand. Nå fremstår huset nærmest som et museum.

Grimstad Adressetidende 29.04.17

Dag Wirak fikk årets bygningsvernpris for restaureringen av Torvet 1

Dag Wirak ble i går tildelt årets bygningsvernpris for restaureringen av Torvet 1.

Grimstad Adressetidende 9.04.16

Ibsenhuset fikk i går årets Bygningsvernpris

Ibsenhuset gjennomgikk i fjor en grundig og omfattende restaurering. Nå får Grimstad kommune Bygningsvernprisen 2016 for jobben som er gjort. – Det gamle huset framstår med ny verdighet i Grimstads bybilde, skriver juryen i sin begrunnelse

Grimstad Adressetidende 23.03.2016

Folk valfarter til vaflene på Postmannslaget

Et av de sikreste vårtegnene i Grimstad er når vaffellukta oser ut av døra på Postmannslaget. Søndag begynte stekingen, og folk fant veien. – Det var kø langt ut på trappa, sier Bodil Austenaa Johansen.

Grimstad Adressetidende 26.04.2014

Gård fra 1800-tallet sto tom i 35 år

Aanon Bernt Winge Grimnes og Guri Linn har restaurert gården Amtedal som sto tom i drøye 35 år. Stedets historie og særpreg er noe paret har lagt stor vekt på å bevare.

Grimstad Adressetidende 7.04.2013

Verner 190 år gammelt hus

Årets Bygningsvernpris går til Jan og Grethe Ellingsen for å ha restaurert «Garen» i Westermoenveien 5 på Skiftenes. Huset ble bygd i 1823.

Grimstad Adressetidende 14.04.2012

Utmerkelse til trafoen

Tonje og Kjetil Røyset Jørgensen hedres for sin innsats med den gamle trafostasjonen i Kirkegaten. – De har greid å bevare mest mulig av uttrykket, mener juryen.

Grimstad Adressetidende 19.02.12

Vil rydde alle strendene

I forbindelse med fjorårets pilotprosjekt av Hold Norge Rent er det igjen tid for strandryddedagen. Lokale krefter vil gjerne oppfordre grimstadfolk til å delta i den landsomfattende aksjonen i eget nærområde.

Grimstad Adressetidende 18.04.10

Pris for Nøgterhedens sal

Årets bygningsvernpris går til Anita Nicolaysen og Jens Otto Dolva. De har lagt ned mye arbeid i oppussing av Nøgterhedens sal etter gjenoppdagelsen for to år siden.

Grimstad Adressetidende 19.04.09

Mange år med restaurering

Ekteparet Knutson har brukt mange år på å restaurere ærverdige Lunde gård. De synes det er koselig at noen har lagt merke til arbeidet med sveitserhuset, og at de i år mottar bygningsvernprisen. Utmerkelsen er i år delt mellom to Heinecke-hus, Lunde gård og Skallebergs hus,