MIDT I SKJÆRGÅRDEN: På den nye strandpromenaden langs Gundersholmen får du en sterk opplevelse av å være i skjærgården. Her med utsikt til Rønnes og Ulehaue.

Opplev skjærgården midt i byen

En unik mulighet til å oppleve skjærgården midt i byen åpner seg når den nye strandpromenaden på Gundersholmen åpnes lørdag 12. oktober kl. 12.

– Vi gleder oss veldig til å tilby denne opplevelsen til alle, ikke minst de mange som ellers ikke kommer seg ut i skjærgården så ofte. Her kan man få en flott naturopplevelse midt i byen, sier lederen i Selskapet for Grimstad Bys Vel, Torgrim Næverdal.

Lørdag 12. oktober kl. 12.00 inviterer Byselskapet til åpning av den nye strandpromenaden langs Gundersholmen. Som seg hør og bør skal ordfører Beate Skretting (H) klippe snora. Det blir servering av kaffe og en helt spesiell kake for anledningen, samt utlodning og salg av lokalhistoriske bøker.

Den 60 meter lange gangveien, som er tilrettelagt for rullestolbrukere og bevegelseshemmede, går helt ut til tuppen av den bynære holmen. Der kan besøkende oppleve Grimstadfjorden til alle årstider, i piskende vind og uvær, eller «bleiga» på en vindstille smeigedag.

Byselskapet, en uavhengig stiftelse som arbeider for å ivereta allmennhetens interesser, fikk den uberørte delen av Gundersholmen i gave av kommunestyet til 100 års-jubileet i 2022. En tursti med utsiktspunkter og benker ble opparbeidet på holmens sørvestlige side.

Den nye strandpromenaden er bygd ut fra havneområdet i sørlig retning på holmen. De to adkomstene møtes nå på tuppen av holmen, der det også er lagt til rette for de badeglade med badetrapp og stupebrett. Prosjektet er utført av bygg- og anleggsfirmaet Kjell Gilje AS.

 

 

 Milliongaver fra Sparebanken Sør

Opparbeidingen av den grønne delen av Gundersholmen og byggingen av strandpromenaden er i stor grad gjort mulig av generøse pengegaver fra Sparebanken Sør. Til 100 års-jubileet i 2022 fikk Byselskapet en million kroner av Sparebanken Sør. En like stor gave ble gitt ved markeringen av bankens 200 års-jubileum i september 2024.

Nyetablerte Agder Sparebank har også bidratt med 100.000 kroner til prosjektet. 

I tillegg har både Foreningen for Amputerte og Norges Handikapforbund bidratt med 10.000 kroner hver til asfaltering og bedring av adkomsten til promenaden.

Pengegavene har sammen med kontingent fra våre nær 1.000 medlemmer gjort det mulig både å restaurere den gamle fergebrygga på Marivold, og å bygge strandpromenaden på Gundersholmen, til glede for alle som er glad i Grimstads skjærgård.

I tillegg bidrar inntektene til jevnlig vedlikehold av Byselskapets eiendommer hvor alle kan ferdes fritt: Binabben, Fløyheia og Vardeheia som unike bynære friluftsområder og utsiktspunkter, strandområder på Grooseneset, i Kjellviga, på Marivold og i Morviga, samt vel 50 øyer og holmer i skjærgården, tilgjengeliggjort for båtturister. Eiendommene utgjør i dag over tusen mål.

 BLI MEDLEM I BYSELSKAPET

Gundersholmens historie

Gundersholmen tilhørte på 1600-tallet  gården Skaregrøm. Navnet har trolig sin opprinnelse fra eierskap eller brukertilhørighet.

I seilskipenes glansdager i perioden 1840-1890 lå mange av byens seilskuter i vinteropplag ved Gundersholmen. Det sies at man kunne hoppe fra skute til skute rundt hele byen, fra Bioddpynten til Gundersholmen.

Gundersholmen var en holme helt til den ble tatt i bruk av industrivirksomheten på Odden. Landforbindelsen ble etablert i 1960.

I 1973 ble det besluttet å sprenge bort halve holmen (ca. 30.000 kbm) for å gi plass til en 15 meter høy industrihall. Sprengningen ble gjennomført, men markedet for industriutbygging forsvant. Nordøstsiden av holmen er derfor blitt brukt til dypvannskai og andre ulike formål.

Byselskapet så verdien av friluftsinteressene på Gundersholmen da utbyggingsplanene dukket opp igjen i 1998. Byselskapet startet derfor en underskriftskampanje, frontet av dagens leder, Torgrim Næverdal. Oppslutningen var stor, og planene ble skrinlagt.

På 2000-tallet ble det drevet havnevirksomhet på området. Havnevirksomheten er nå redusert, og holmen leies ut til ulike formål, bl.a. underholdnings- og ungdomstilbudet Syden.

Inntil nylig er både utbygging og salg av holmen blitt diskutert.